Bayat Ekmekten Yemek Tarifleri

 1. Ekmek kavurması
        Bayat ekmek lokmalar halinde doğranır. Tencerede kızartılmış yağ ile kavrulur. Ekmekler kavrulurken, 1 çay bardağı soğuk su, üzerine serpilir. İyice karıştırıldıktan sonra tencerenin kapağı kapatılıp 5 dakika pişirilir.


2. Papara
        Bayat ekmekler, çukur bir kaba kuşbaşı doğranır. Halka halka doğranmış soğan, tereyağı veya zeytinyağında kavrulur. Ardından tuz ve su eklenip kaynatılır. Üzerine tulum peyniri dökülür. Bir süre ılımaya bırakıldıktan sonra çukur kaptaki ekmeklerin üzerine dökülür.


3. Tirit
        Bayat ekmek dilimleri bir kaba yerleştirilir. Kıyılmış soğan tuz ile öldürülüp ekmek dilimleri üzerine döşenir. Sonra üzerine haşlanmış kemikli etin suyu bolca dökülür. Dileyen, kıyılı maydanoz veya sumak serpebilir.


4. Ekmek Süpürgesi
        Bayat ekmek dilimlenip bir tepsiye yerleştirilir. Bir tencerede su kaynatılıp ekmek dilimlerinin üzerinde gezdirilir. Ardından sarımsaklı yoğurt dökülür. Son olarak da, bir tavada yağ ile kavrulan salça ve kırmızı pul biber karışımı gezdirilir.


5. Ekmek Oğması
        Bayat ekmeklerin içi -istenirse, kabuğu ile birlikte- ufalanır; bir kapta eritilen tereyağına dökülerek kavrulur. Sonra üzerine bir yumurta kırılıp ekmek ufakları ile alt üst edilir. Ardından 1 bardak süt dökülüp yeniden karıştırılır. Çok hafif ateşte süt çekilinceye kadar bekletilir. Süt çekilince ateşten alınır; üzerine bir bez konularak demlendirilir. Ilınınca yenilir.


6. Yalancı Paça
        Küçük küpler şeklinde doğranan soğan, tencerede, 1 yemek kaşığı tereyağı ile kavrularak pembeleştirilir. Üzerine salça ilâve edilerek eritilir. Dövülmüş 2 diş sarımsak, 1 limonun suyu, tuz, kırmızı toz biber ve et suyu katılır. Bayat ekmek küp şeklinde doğranarak tereyağında kavrulur. Kıtırlaşınca, çorba kâsesine doldurulan çorbanın üzerine dökülür.


7. Kalacuş
        Bayat ekmek, küpler halinde kesilerek derin bir kaba konur. Kıyılmış soğan, tavada kızdırılmış margarin ile pembeleşinceye kadar kavrulur.
Çalkanarak ayran kıvamına getirilen yoğurt ve su, yağ ve soğanın bulunduğu tavaya eklenir. Birkaç dakika kaynatıldıktan sonra, oluşan karışım derin kapta bulunan doğranmış bayat ekmeklerin üzerine dökülür. Kabın kapağı kapatılır. Bir süre ateşin üzerinde tutulduktan sonra hemen sofraya getirilir.


8. Ekmekli Omlet
        4 dilim bayat ekmek küp şeklinde kesilip tereyağında kızartılır. 8 yumurta, 2.5 su bardağı süt, tuz ve muskat karıştırılıp, iyice çırpılır.
Hazırlanan karışımdan 4 ayrı omlet pişirilir. Üzerine küp şeklinde doğranmış kızarmış ekmek ve küp şeklinde doğranmış domatesler koyulup ikiye katlanır.


9. Ekmek karıştırması
        Bayat ekmek lokmalar halinde doğranır. 3 yemek kaşığı margarin bir tencerede eritilir. Erimiş tereyağına kaşık ucu ile salça koyulur. Üzerine 3-4 yumurta kırılır; karıştırılarak pişirilir. Ardından karabiber serpilir. Doğranmış ekmekler ve maydanoz da eklenip kısık ateşte biraz karıştırılır. Tencerenin kapağı kapatılıp 6-7 dakika ekmekler yumuşatılır. Ekmek karıştırması, cacık veya salata ile yenilebilir.


10. Yumurtalı Ekmek Aşı
        Bayat ekmek dilimleri küp şeklinde doğranıp fırında kıtırlaştırılır. Piyaz doğranmış soğan, bir tavada yarım çay bardağı sıvı yağ ile pembeleştirilir. 1 çorba kaşığı salça ve 1 çay bardağı su eklenip birkaç dakika kaynatılır. Doğranmış ekmekler, soğanlar ile karıştırılıp tavanın kenarlarına çekilir.
Tavanın ortasına 2 yumurta kırılır. Üzerine tuz ve karabiber ekilir. Tavanın kapağı kapatılarak, yumurtaların pişmesi beklenir.4 diş sarımsak dövülüp yoğurda katılır. Sarımsaklı yoğurt servis tabağına alınır. Üzerine, tavadaki pişmiş olan yumurtalı ekmek aşı, bozulmadan çıkarılır.1 çorba kaşığı erimiş margarinde yeterli miktarda kırmızı pul biber hafifçe yakılır. Biberli yağ, yemeğin üzerine gezdirilir.


11. Ekmekli Ezme
        2 dilim bayat ekmeğin kabukları kesilip atılır. Dilimler çukur bir tabağa koyulup üzerine soğuk su dökülür. 5 dakika sonra sudan çıkarılır; suyu süzülerek ufalanır. Ufalanmış ekmekler, 3 yemek kaşığı dövülmüş ceviz içi ve 2 diş dövülmüş sarımsak, 2’şer yemek kaşığı zeytinyağı, yoğurt, limon suyu ve 1’er çay kaşığı domates ve biber salçası iyice karıştırılır. Elde edilen karışım servis tabağına koyulur. Üzerine pul biber ekilir. Birkaç yarım ceviz ve maydanoz ile süslenir.
Not: Ceviz terine badem veya fındık da kullanılabilir.


12. Bayat Ekmek Köftesi
        Bayat ekmek ıslatılır; el ile sıkılarak suyu süzüldükten sonra bir kaba alınır. 100 gr. kıyma, 1 baş soğan rendesi, kimyon, köfte baharı, tuz ile yoğrulup köfte şeklinde parçalara ayrılır. Köfteler kızgın yağda kızartılıp emici bir kâğıt üzerine çıkarılır. Çay yanında yenilebilir.


13. Peynirli Bayat Ekmek Köftesi
        1 adet bayat ekmek, üzerine su serpilerek nemlendirildikten sonra ufalanır. İçine yarım kalıp sert beyaz peynir rendelenir; 1 demet maydanoz doğranır; 2 yumurta kırılır; 1 adet orta boy soğan rendelenir; tuz, köfte baharı ve pul biber katılır. Bu karışım yoğrularak köfte şeklinde parçalara ayrılır. Köfteler önce una, sonra çırpılmış yumurtaya, daha sonra galeta ununa bulanıp kızgın yağda kızartılır. Üzerlerine kürdan batırılarak servise çıkarılır.




14. Bayat Ekmek Pizzası
        Bayat ekmekler dilimlenip küp küp kesilir. Margarin ile yağlanmış ve un serpiştirilmiş fırın tepsisine yayılır.4 yumurta çırpılır; içine 2 su bardağı süt, 1 paket kabartma tozu, yarım çay bardağı sıvı yağ katılır. Karışım tekrar çırpılıp ekmeklerin üzerine dökülür. Bayat ekmek pizzası bu durumda buzdolabında bir gün bekletilebileceği gibi hemen de pişirilebilir. Fırına verilmeden önce, üzerine dilimlenmiş sucuk, salam veya sosis yerleştirilir. Domates, biber dilimleri de yerleştirilebilir. Bunların üzerine de kaşar rendesi serpiştirilir.


15. Dilim Pizzası
        Bayat ekmek dilimlerine tereyağı sürülür. Yumurta, beyaz peynir veya çökelek, maydanoz ve pul biber karıştırılıp ekmek dilimlerinin üzerine bolca sürülür. Bu karışıma küçük doğranmış domates ve sivri biber de eklenebilir. Dilimler, peynir pembeleşinceye kadar fırında kızartılır.


16. Ketçaplı Dilim Pizzası
        Bayat ekmek dilimleri, yağlanmış tepsiye dizilir. 1 çorba kaşığı salça, 1 çorba kaşığı ketçap, 2 yumurta, 1 tatlı kaşığı kekik ve 1 çay bardağı sıvı yağ çırpılır. En son ezilmiş beyaz peynir katılır. Karışım, ekmek dilimlerinin üzerine sürülür. Dilimler, orta ısılı fırında, pembeleşene kadar kızartılıp, sıcak sıcak servise çıkarılır.


17. Dilim Kayganası
        2-3 yumurta çırpılıp 1 kahve fincanı süt veya su ile karıştırılır. Bayat ekmek dilimleri arkalı önlü bu karışıma bulanıp kızgın sıvı yağda kızartılır.


18. Sarımsaklı Ekmek
        Bayat ekmek dilimleri fırında kıtırlaştırılır. 2-3 diş sarımsak dövülüp tereyağında 1-2 çevrilir. Bolca toz kırmızı biber, bir fiske tuz ve 1 kahve fincanı su eklenip hemen ateşten alınır. Ekmek dilimleri üzerinde gezdirilir.


19. Bayat Ekmek Kanepesi
        Bir kabın içinde 1 çorba kaşığı salça, yarım çay bardağı sıvı yağ, 1 tatlı kaşığı kekik, yarım çay bardağı süt, 200 gr. ezilmiş beyaz peynir, 2 yumurta iyice karıştırılır. Bu karışım, kanepe şeklinde ve ince bayat ekmek dilimlerine sürülür. Dilimler, fırın tepsisine dizilir; hafif pembeleşinceye kadar kızartılır. Kızartılmış dilimlerin üzerine 1’er ince dilim domates; bunun üzerine de 2 ince dilim sosis yerleştirilir. Kanepeler, kürdanlı olarak servis tabağına alıp, soğutmadan, kıvırcık marul yaprakları eşliğinde servise çıkarılır.


20. Tutmaç
        3 su bardağı toz şeker, aynı miktarda su ve yarım limon suyu karıştırılıp kaynatılır. Elde edilen şurup soğumaya bırakılır. Bayat ekmek küp küp doğranır. Zeytinyağı, tavada yakılmadan kızdırılır. Doğranmış ekmekler, çırpılmış yumurtaya bulanarak, kızgın yağda peyderpey kızartılır. Kızaran ekmekler şuruba atılır. Bir yandan kızartma işlemi sürdürülürken, öte yandan şurubu çeken ekmekler servis tabağına çıkartılır. Kızartma işlemi bitince, servis tabağına çıkarılmış ekmekler üzerine tarçın, susam, badem, ceviz, fındık, gül suyu serpilir. Hafifçe karıştırılır. İstenirse kalan şurup da ekmeklerin üzerine gezdirilir.

21. Kabak Böreği
Malzemesi (8 Kişilik):
        2 kg. kabak, 4 dilim ıslatılmış bayat ekmek içi, 2 yumurta, 1.5 kahve fincanı ayçiçeği yağı, 100 gr. beyaz peynir, 1 su bardağı rendelenmiş kaşar, tuz, dereotu.
Yapılışı:
        Kabaklar soyulup rendelenir; el ile iyice sıkılır. İçine ıslatılmış ekmek içi, yumurtalar, yağ, peynirler, ince kıyılmış dereotu, tuz ilâve edilip iyice karıştırılır. Bu karışım, dibi yağlanmış ve unlanmış tepsiye yerleştirilip üzerine rendelenmiş kaşar serpildikten sonra fırına verilir.


22. Kaymaklı Ekmek Bohçası
Malzemesi:
        1 adet lahananın sarmalık dış yaprakları, 300 gr. taze kaymak, 250 gr. orta yağlı dana kıyma, 1 adet kuru soğan, 2 adet domatesin rendesi, 6 su bardağı ufalanmış bayat ekmek, 1 yemek kaşığı domates salçası, reyhan, nane, tuz, karabiber, su.
Yapılışı:
        Lahana yaprakları yıkanıp haşlanır. Suyu süzülür. Fırına girebilecek bir kabın içi, çok az kaymak ile sıvanır. Yapraklar, kabın içine, yanlardan dışarı sarkacak şekilde döşenir.
        Diğer taraftan soğan, kıyma, domates rendesi teflon tavada yağsız olarak kavrulur. İçine ufalanmış ekmek, salça, reyhan, nane, tuz, karabiber katılarak kavurmaya devam edilir. 5 dakika kadar kavrulduktan sonra ocaktan alınır. İçine 200 gr. taze kaymak eklenerek karıştırılır.
        Hazırlanan harç, kaptaki döşeli lahana yapraklarının üzerine dökülür. Lahanaların kaptan sarkan kısımları, üzerine bohçalanır gibi kapatılır. 1.5  su bardağı su eklenerek 180 derecede ısıtılmış fırında 25-30 dakika pişirilir. Daha sonra, kalan kaymak, lahana bohçasının üzerine serpiştirilerek, 5 dakika kadar daha fırınlanır. Üzerinin kızarması sağlanır. Dinlendirildikten sonra dilim dilim servis edilir.


23. Ispanaklı Peynirli Bayat Ekmek Köftesi
Malzemesi (6 kişilik):
        1.5 su bardağı süt,4 adet yumurta, 2-3 çorba kaşığı un, tuz, karabiber, 2-3 adet orta boy kuru soğan, 2-3 çorba kaşığı tereyağı, 1 adet bayat ekmek, yarım su bardağı haşlanmış doğranmış ıspanak, sıcak su,     1 su bardağı kaşar peyniri rendesi,4-5 dal maydanoz.

Yapılışı:
        Süt, yumurta, biraz un, tuz, karabiber birlikte çırpılır. Bir tarafta bekletilir.
Diğer tarafta soğan ince ince doğranır; tereyağının birazı ile kavrulur. O da kenarda bekletilir.
Bayat ekmekler küp kesilir. Kavrulmuş soğan ve sütlü yumurta karışımı katılarak yumuşatılır. Bütün malzeme karıştırılır.
Haşlanan ıspanak katılır. Hepsi beraber yoğrulur. Un eklenerek hamur haline getirilir. Bu hamurdan sıkı bir şekilde ceviz büyüklüğünde toplar yapılır.
Bir tencerede su kaynatılır. ıçine bir miktar tuz atılır; kaynamaya bırakılır.
Ekmek topları tuzlu suda 15 dakika haşlanır.
Servis edilirken üstüne kaşar peyniri rendesi serpilir; tereyağının kalan kısmı eritilerek gezdirilir. Maydanoz ile süslenir.


24.  Tahinli ekmek salatası
Malzemesi:
        4 diş sarımsak,1 çay bardağı tahin,1 çay bardağı su,1 adet limonun suyu,kimyon,karabiber,tuz,1 su bardağı ufalanmış bayat ekmek içi,1½ kahve fincanı ceviz içi,2 yemek kaşığı zeytinyağı, birkaç dal maydanoz.
Yapılışı:
        Sarımsaklar dövülerek ezilir.Tahin, su, limon suyu, kimyon, karabiber ve tuz derin bir kaba konularak karıştırılır. Ekmek içi karışıma ilave edilir. Karışım düz bir tabağa alınır. Kaşık ile şekillendirilir. Üzerine ceviz içi ve zeytinyağı dökülür. Maydanoz ile süslenir.


25. Omaç
Malzemesi: (5-6 kişilik)
        2-2,5 adet bayat ekmek (ufalanmış)3 adet rendelenmiş domates, 3 adet yeşil biber (ince doğranmış), 1 demet yeşil soğan (ince doğranmış), 3 diş kuru sarımsak (ince doğranmış), 1 demet maydanoz (ince doğranmış), 1 yemek kaşığı domates ve biber salçası, 1 tatlı kaşığı tuz, 1 tatlı kaşığı kırmızı biber, 50 gr rendelenmiş Antep veya kaşar peyniri, 1 yemek kaşığı ayçiçeği yağı, 1 tatlı kaşığı karabiber.
Yapılışı:
        Ekmek hariç bütün malzemeler karıştırılır. Sonra ufalanmış ekmekler katılarak karışım iyice yoğrulur. Elde çiğ köfte gibi şekillendirilir. Kıvırcık salata yaprakları üzerinde turşu ve limon eşliğinde servis edilebilir.


26. Muhammara
Malzemesi:
        2 dilim bayat beyaz ekmek,1. çay bardağı ceviz içi,2 kaşık kırmızı toz biber,2 diş dövülmüş sarımsak, 1 adet çok ince kıyılmış ufak kuru soğan,1 çay kaşığı toz şeker,1 çorba kaşığı kimyon,1 tatlı kaşığı nar ekşisi, yarım limonun suyu, yeterince zeytinyağı, çok az tuz.

Yapılışı:
        Cevizler mümkün olduğunca ince ve bıçak ile doğranır. Rendeleme veya dövülme tercih edilmez.
2 dilim ekmek içi az suda yumuşayıncaya kadar ıslanır. İyice sıkılıp ve cevizler ile harmanlanır.
Bundan sonra diğer malzeme muhammaraya katılır. Zeytinyağı miktarı ağız tadına göre ayarlanır. Fazla kaçarsa görünüm iyi olmaz. Muhammaranın acılısı meşhur ve makbuldür. Hazırlanmış karışım, acı kırmızı pul biber veya isot ile istenilen acılılığa getirilebilir.
 

Kullanıcı adı ve şifrenizi öğrenmek için lütfen bizimle irtibata geçiniz.

Yetkili kişi: Selma Esenler

Telefon: 0212 249 34 24

E-posta: selma.esenler@ekmekissendikasi.org.tr