Dr. Mehmet DURUK

SEKTÖR' ün ÖNCÜLERİNDEN Dr. MEHMET DURUK İLE EKMEKÇİLİĞİ KONUŞTUK.

1- Bize biraz kendinizden bahseder misiniz?

10.10.1950 tarihinde Antalya-Akseki’de doğdum.  İlkokulu Konya 19 Mayıs İlkokulu, ortaokul ve liseyi Konya Maarif Kolejinde başarıyla tamamladım. 1969 yılında İstanbul Üniversitesi Tıp fakültesine girdim.  1975 yılında İ.Ü. Tıp fakültesinden mezun olup Tıp doktoru unvanını kazandım.  1975 yılında Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Toplum Hekimliği bilim dalında ihtisasa başlayıp, 1979 yılında bu ihtisası başarıyla tamamladım. 1979-1981 yılları arasında askerlik görevimi Milli Savunma Bakanlığı’nda tamamladım. Askerlik bitiminde tekrar Hacettepe Üniversitesi’ne dönüp iş ve Endüstri hekimliği dalında akademik çalışmalarına devam ettim 1983 yılında kendi isteğimle üniversiteden ayrılarak gıda sanayinde çalışmaya başladım. Aile işletmelerinden olan Aroma Bursa Meyve Suları ve Gelik Restoran Müesseseleri gibi gıda işyerlerinde üst düzey görevler aldım. Ekmek karışımları, pastacılık ürünleri, organik ekmek ve pasta karışımları, ekmek katkı maddeleri üreten Alman Türk ortaklığı IREKS Gıda Sanayi A.Ş.’nın kurulusu ve geliştirme çalışmalarında aktif olarak bulundum. Ekmekçilik ve pastacılık sektöründe dünyanın en büyük şirketlerinden olan Alman ortağı IREKS GmbH ile 20 yıldır problemsiz çalışmaktayız. Halen ağırlıklı olarak gıda sanayiinde olmak üzere çeşitli sanayii dallarında aktif olarak çalışmalarıma devam etmekteyim. Evli ve iki çocuk babasıyım.

2 - Ekmekçilik sektörünün geleceğini nasıl görüyorsunuz?
Ekmek, geçmişten günümüze dek gelen önemli bir temel besin maddesidir. Ekmek, protein ve birçok faydalı besin öğesi de içerir, ama o herşeyden önce iyi bir enerji kaynağıdır. Ülkemizde kişi başına günde ortalama 320 g ekmek tüketiliyor. Yıllar geçtikçe bu miktarın azalacağı düşüncesindeyim. Ama yine de ekmek girmeyen ev yok. Bu gelecekte de değişmeyecektir. Değişecek olan şüphesiz taleplerimizdir. Günümüzde halkımız daha kaliteli ekmek talep etmektedir. Ürün alımında daha fazla güvenilirlik istemektedir. Üretilen ekmeğin üretim koşulları, depolanması, dağıtılması, pazarlanması noktaları ile yakından ilgilenilmektedir. Ayrıca son yıllarda beslenme bilincinin artması nedeniyle çok fazla tüketilmekte olan beyaz ekmeğe ek olarak lif içeriği yüksek çavdarlı, yulaflı, tam buğdaylı ve bazı çeşni maddeleri ile zenginleştirilmiş koyu renkli ekmek çeşitlerine talep artmaktadır..

3 - Sektörün gelişmesi ve halkın beklentilerinin karşılanabilmesi için ne gibi çalışmalar yapılmalıdır?
Son yıllarda ekmekçilik sektörümüz çok hızlı değişmekte ve gelişmektedir. Üretim koşulları daha hijyenik ve sağlıklı hale getirilmektedir. Depolama daha özenli yapılmakta, taşıma, teşhir noktalarına daha fazla dikkat edilmektedir. Zaten tüketicilerimiz de bunu talep etmektedir.
Hazırlanmakta olan yeni ekmek tebliği bu konularda daha ayrıntılı düzenlemeler getirmektedir.
Sektörümüzün en önemli eksiği uygulamaya yönelik yetiştirilmiş ve eğitilmiş eleman eksikliğidir. Bunu devlete bırakmadan bizler bir araya gelerek düzenlemeliyiz.
Piyasa denetimi artırılmalı. Cezalandırmadan önce düzeltici, eğitici, yol gösterici denetimler yapılmalıdır.
Hazırlanan veya hazırlanmakta olan konu ile ilgili yasal düzenlemeler sektörün gelişmesine yardımcı olacak tarzda düzenlenmelidir.
Tüm insanların temel hakkı olan aktif ve sağlıklı yaşama her zaman ulaşmak için uygun fiyatta, sağlıklı, yeterli, güvenilir ve besleyici gıdalara erişimi sağlamak, halk sağlığını gıda tüketimi ile oluşan risklere karşı korumak, güvenilir gıda üretimini temin etmek hedefimiz olmalıdır.

Dr. Mehmet DURUK
                                                                                              İreks Gıda San. A.Ş.