UN RANDIMANI' na DİKKAT...

01.07.2012 tarihi itibariyle yürürlüğe giren un oranındaki kepek artışı konusunda birçok ilçede “Tarım Müdürlükleri” denetimleri başlatmış ve tebliğ kapsamında belirtilen “Türk Gıda Kodeksi Buğday Unu Tebliğinde yer alan Tip 650 ve daha yüksek kül içeren ekmeklik buğday unlarından” kullanmayan işyerlerine ceza-i müeyyideler uygulamaktadırlar.
Bilindiği gibi undaki kepek oranının düzenlenmesi konusunda un imalatı yapan büyük işletmelerin sorumluluğu olduğu kadar hammadde olarak unu kullanan biz ekmek üreticilerinin de tebliğe uygun olarak üretilmiş unları kullanmamız gerekmektedir. Nitekim un çeşitli gıda üretimlerinde kullanılabilecek bir hammaddedir. Dolayısıyla ekmek üretiminde kullanılacak un ve özellikleri konusunda fırıncı esnafımızın büyük hassasiyeti gerekmektedir. Denetim yapan yetkililer satışa sunulacak ekmeklerden örnek alarak analiz yaptırmakta ve tebliğe uygun olmayan undan üretilmiş ekmekleri piyasaya arz eden işletmelere 12.000 TL civarında para cezaları kesilmektedir. Bu durumun önüne geçebilmek için ise;
-      Un temin ettiğimiz firmanın işletmemize göndermiş olduğu unun analiz raporlarını da sevkiyat sırasında bize ulaştırmasını sağlamamız gerekmektedir.
Ancak bu önlemi aldığımız takdirde oluşabilecek un ile ilgili sıkıntılarda kendimizi koruyabiliriz.
Tüm fırıncı esnafımızın öncelikli olarak un alımları konusunda hassasiyetle yukarıda belirttiğimiz şekilde üretimlerine devam etmelerini, bu konuda yaşayabilecekleri sıkıntılarda sendikamızla irtibata geçebileceklerini, itiraz dilekçeleri konusunda bizlerden bilgi alabileceklerini bildirmek ister, işlerinizde kolaylıklar, hayırlı ve bol kazançlar dileriz.

Ekmek Sanayii İşverenler Sendikası