Ekmekte Tuzun Azaltılması...

Ekmekte tuzun azaltılması hipertansiyonda umut oldu.
Uzmanlar Türkiye’de her 3 kişiden birinin yüksek tansiyon hastası olduğunu, 18.5 milyon yüksek tansiyon hastasından 11 milyonunun hasta olduğunu dahi bilmediğini açıkladı.
Yüksek tansiyonu “sinsi katil” olarak niteleyen uzmanlar, ekmekteki tuz miktarını azaltan ve 1 temmuz’da yürürlüğe girecek düzenleminin, bu hastalıkla mücadelede önemli bir adım olduğunu söyledi.
Türk Hipertansiyon ve Böbrek Hastalıkları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Şükrü Sindel,  anne veya babasında hipertansiyon olan çocuklarda bu hastalığın ortaya çıkma riskinin yüzde 50 daha fazla olduğunu belirterek, şu bilgileri verdi:
“Aynı evde yaşayan, aynı yemekleri yiyen ve aynı miktarda tuz tüketen 2 kişiden birisinin böbreklerinde tuzu atmada sıkıntı varsa, o kişi hipertansiyon hastası olabiliyor. Kilo arttıkça tansiyon görülme sıklığı da artıyor. Böbreklerimiz, tansiyondan en fazla etkilenen organlardan birisi. İnme geçiren hipertansiyonluların, 5 yıl içinde yeniden inme geçirerek ölüm riski yüzde 50’ye çıkıyor.”
Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ülver Derici de şunları söyledi: “Geçmişte yaptığımız çalışmaya göre, hasta bireylerin 10’unun 9’unda hipertansiyon kontrol altında değil. 4 Ocak’ta yürürlüğe giren bir yasa ile ekmek gramajı azaltıldı ve içindeki tuz miktarı azaltıldı. 1 Temmuz’dan itibaren bütün Türkiye’de zorunlu şekilde uygulamaya girecek. Bu, tedavi için önemli bir adım.”