Ekmek tek başına şişmanlatmıyor

Prof. Dr. Hikmet Boyacıoğlu, ekmeğin tek başına şişmanlattığı düşüncesinin yanlış olduğunu, üzerine tereyağ, margarin, reçel, veya çikolata sürerek yendiğinde şişmanlattığını söyledi.

Doğru ekmek seçimi hakkında bilgi veren İstanbul Teknik Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof.Dr.Boyacıoğlu, TÜBİTAK araştırma sonuçlarına göre, Türkiyede’ de daha çok “ beyaz ekmek ” tüketildiğini belirtti.

Ekmeğin, besin ögesi yoğun bir gıda olarak hem vitaminleri hem de mineralleri içermesi gerektiğini anlatan Boyacıoğlu,’’Ekmek, sadece karın toklugu için yenmemelidir. Ekmek, gerek vitamin gerek mineral gerekse de protein ve karbonhidrat anlamında beslenme gereksinimi de eksiksiz karşılamalıdır” dedi.

Doğru ekmek seçilmediği taktirde, buğdayda yer alan çinko ve demir gibi minerallerin, B6,folik asit ve B12 gibi vitaminlerin yeterince alınamadığı belirten Boyacıoğlu, böylece bireylerin kan değerlerinin düştüğünü ve yaşam kalitesinde azalma olduğunu anlattı. Beyaz ekmeğin yanısıra,ekmek seçimleri mümkün oldukça tam tahıllı olması gerekiyor.

Ekmek ile ilgili bilinen en yanlış kanının ise ekmeğin şişmanlattığı düşüncesi olduğunu söyleyen Boyacıoğlu,’’ İnsanlar herhangi bir bilimsel temele dayanmadan, diyete başlamadan önce hemen ekmeği sofralarından uzaklaştırıyor.Tamamen yalnış bir olay, çünkü burada diyetteki olay herhanği bir gıda maddesi değil, alınan toplam enerji miktarıdır. Toplam aldığınız enerji, günlük harcadığınız enerjiden fazlaysa bu kilo almaya yol açar. Dolayısıyla diyetten ekmeği çıkarmanın hiç bir anlamı yok” dedi.

Boyacıoğlu, diğer yandan yağlı gıdalara kıyasla ekmeğin daha düşük bir enerji içerdiği ifade ederek,” Çünkü gıdalardaki enerji kaynakları besin ögesi olarak protein, yağlar ve karbonhidratlardır.Protein ve karbonhidratın bir gramı 4 kalori iken yağın bir gramı 9 kaloridir. Dolayısıyla yağ tükettiğimiz zaman kalori çok daha fazladır. Ekmeğin içeriğinde yağ olmadığı için şişmanlatması söz konusu değildir.” Diye konuştu.

Ekmeğin üzerine tereyağ, mangarin, reçel, manmelat veya çikolata sürerek yendiğinde şişmanlattığını aktaran Boyacıoğlu, tek başına ekmek tüketildiğinde, şişmanlatmasının söz konusu olmadığını söyledi.