Ekmek İsrafının En Çok Olduğu Yerler Kamu Kuruluşlarıdır...

Ekmek Sanayi İşverenler Sendikası İkinci Başkanı Çetin Keçeli, tüm gıda maddelerinde olduğu gibi beyaz ekmeğin de ölçülü yenildiğinde insan vücuduna faydası olduğunu, ekmek konusunda tercihin tüketiciye bırakılması gerektiğini savundu.
Keçeli, ekmek israfının en çok olduğu yerlerin hastane, okul ve devlet daireleri gibi kamu kuruluşları olduğunu ve bu kuruluşların ekmek ihtiyacını Halk Ekmek'ten karşıladığını belirterek, israfın nedenini "Çünkü Halk Ekmekler iade ekmek almamakta ve zorunlu olarak da günlük artan ekmekler çöpe gitmektedir" diye açıkladı.

İSTANBUL(ANKA) - Ekmek Sanayi İşverenler Sendikası İkinci Başkanı Çetin Keçeli, ekmekte zoraki uygulamanın getirilmesini doğru bulmadıklarını, tüm gıda maddelerinde olduğu gibi beyaz ekmeğin de ölçülü yenildiğinde insan vücuduna faydası olduğunu savundu.
Keçeli, Başbakan Erdoğan'ın "Beyaz ekmek denen ekmeği artık sofralardan kaldıralım" çıkışının ardından beyaz ekmek ve ekmek israfı konusunda ANKA'ya yaptığı açıklamada, ekmek israfının istatistiklerde de görüldüğü gibi en çok olduğu yerlerin kamu kuruluşları olduğunu, bunların hastane, okul ve devlet daireleri gibi kuruluşlardan oluştuğunu söyledi. Buradaki israfın fazla olmasındaki en önemli sebeplerden birinin, bu kuruluşların ekmeklerini Halk Ekmek'lerden tedarik etmeleri olduğuna işaret eden Keçeli, "Eğer bu kamu kuruluşları da Halk Ekmek'ten zorunlu ekmek almaz ve ihtiyaçlarını ihale yoluyla özel sektörden alsalar, bu israf oranının düşeceği aşikardır. Çünkü Halk Ekmekler iade ekmek almamakta ve zorunlu olarak da günlük artan ekmekler çöpe gitmektedir" diye konuştu.

-"BAKKALLARIN, FIRINLARA İADE ETTİĞİ EKMEKLER GALETA UNU OLARAK YEM SANAYİNE SATILIYOR"-

İstanbul'un yüzde 20'si, Ankara'nın yüzde 30'unun ekmek ihtiyaçlarını Halk Ekmeklerin karşıladığını, kamu kuruluşlarının büyük bir çoğunluğuna ekmeği, belediye Halk Ekmeklerin verdiğini belirten Keçeli, özel fırınlarda ise bakkal ve bayilerden iade olunan ekmeklerin, dilimlenip peksimet yapılarak paket halinde satışa sunulduğunu, ayrıca galeta unu olarak yem sanayinde ve çeşitli yemeklerde ham madde olarak kullanılmak üzere, bu tip imalat yapılan yerlere satıldığını, evlerde bayatlayan ekmeklerin ise kızartılarak sofralarda kullanıldığını söyledi. Keçeli, ayrıca kese kağıdı uygulamasının zorunlu hale getirilmesi halinde, bakkal ve bayilerde ekmeklerin kese kağıdı ile satılmaları halinde ekmek israfının azalacağı inancında olduklarını vurguladı.

-"EKMEK TERCİHİ VATANDAŞA BIRAKILSIN"-

Beyaz ekmek konusunda da değişim yorumlar yapıldığını ve bunların büyük bir çoğunluğuna katılmadıklarını açıklayan Keçeli, günlük 170-180 gr karbonhidratın 70-80 gramının ekmekten alındığını, devamlı yeşil sebze yiyerek doyulamayacağını söyledi. Diyette de büyük faydası olan ekmeğin, tokluk hissi verdiğini, ekmek yenilmediği zaman böbrek yetmezliği, gut hastalığı gibi değişik hastalıkların ortaya çıktığını, aşırı stres ve hafıza geriliği gözlemlendiğini belirten Keçeli, şöyle devam etti:
"Diğer gıda maddelerinde de olduğu gibi herşeyi ölçülü yemek kaydı ile beyaz ekmek de ölçülü olarak yendiği zaman insan vücuduna faydası vardır. Beyaz ekmek yanında kepek oranı arttırılmış undan yapılmış ekmeklerde fırınlarımızda mevcuttur. Ama tam buğday ekmeği için önce un konusunda çalışma yapılmalı ve organik tam buğday unu ede edildikten sonra bundan ekmek yapımı pilot bölgeler uygulaması ile üretime geçilebilir. Tam buğday unundan çıkacak ekmek yassı olur kabarmaz, aynı mısır ekmeği gibi olur, şu andaki buğday ekmekleri içerisinde belli oranda beyaz un mevcuttur. Mevzuattaki tip 650 undan yapılan sıcak ekmekler fırınlarımızda mevcut olup piyasaya arz edilmektedir. Beyaz ekmek, siyah ekmek gibi konularda zoraki bir uygulamanın getirilmesini doğru bulmuyoruz. Fırınlarda bunların hepsi bulunduğu takdirde tercihi vatandaşa bırakmalı vatandaş ister beyaz ekmek ister francala ekmeği ister ise kepekli ekmek alabilir. Tercih hakkı tüketicinindir." (ANKA)
(HMD/OE)

İstanbul