Ekmeğin Sağlık Açısından Önemi..

Beyaz Ekmeği çok tüketenlerin bazı sağlık problemleri yaşadığı konusunda basında haberler çıkmaktadır.
Ekmek zengin bir protein ve karbonhidrat kaynağıdır. İnsanlara hem besin hemde enerji vermektedir. Ekmek tüm besinlerden alınabilecek protein, vitamin ve karbonhidratları bünyesinde taşıyan tek başına bir besin karışımıdır. B Grubu vitaminlerini de bünyesinde bulundurarak insan vücudunun enfeksiyon hastalıklarından korunmasına yardımcı olur.
Ekmek, insan vücudu açısından yine çok önemli olan ve tahıl ürünlerinde bol miktarda bulunan E grubu vitaminleri sayesinde de yaraların hızla iyileşmesi, damar sertliği ve tıkanmasının önlenmesi, göz sağlığı, cilt güzelliği ve kansere karşı koruyucu olma özelliklerini de bünyesinde barındırarak insan vücudu için vazgeçilmez bir besin kaynağı olma özelliğine sahiptir. İçersinde bulundurduğu lif’ ler sayesinde sindirim yollarının çalışmasını rahatlatmaktadır. Aynı şekilde ekmekteki kepek oranı arttıkça da bağırsak sisteminin çalışmalarını da düzenlediği ve hemoroid oluşumunu engellediği bir gerçektir. Bununla ilgili olarak 4 Ocak 2012’ de yürürlüğe giren (Tebliğ No: 2012/2 - 28163 sayılı resmi gazete) Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yönetmeliğiyle ekmekteki kepek oranı arttırılmış ve tip 650 un kullanımı zorunlu hale getirilmiştir. Yine aynı yönetmelikle ekmekteki tuz oranı da eskiye göre azaltılmıştır.
Kiloyla ilgili sorunu olanlar içinde, ekmekten vazgeçilmemeli, bunun yerine sofradan doymadan kalkılmalıdır. Kilo çok ekmek yemekten değil, gereğinden fazla yemek yemekten kaynaklanan bir sorundur. Diyet yapanların mutlaka günlük ihtiyaçları oranında ekmek tüketimi yapmaları ve bu sayede enerji ihtiyaçlarını karşılamaları daha faydalı olacaktır.
Ekmekteki ambalaj sorununun ise çevre ve toplum sağlığını olumsuz yönde etkilememesi için, polietilen naylon poşetler yerine kağıt poşet uygulamasına geçilmesinde fayda vardır. Naylon poşetler doğada parçalanarak yok olması uzun yıllar alan bir yapıya sahiptir. Dolayısıyla insan ve çevre sağlığı açısından büyük bir tehdit oluşturmaktadır.
İstanbul’ da Şişli İlçesinde Sendikamızın girişimleri ve Belediyenin büyük desteğiyle bu yönde önemli girişim ve çalışmalar yapılmış ve 3 aydan bu yana satışa sunulan ekmekler kağıt poşetlerde tüketiciye sunulmaya başlanmıştır. Kağıt ambalajda satışa sunulan ekmekler aynı zamanda israfın önlenmesine de büyük ölçüde katkı sağlamaktadır. Bu uygulama tüketici tarafından da olumlu karşılanmış ve benimsenmiştir.
Sendika olarak, örnek teşkil eden bu uygulamanın diğer İlçe Belediyeleri ve Halk Ekmek fabrikaları tarafından da uygulanması beklentimiz olup gerekli girişim ve çalışmalarda bulunmaktayız.
                     Çetin KEÇELİ
Ekmek Sanayii İşverenler Sendikası